Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.10.2014 23:40 - Грешка в дозирането при лечение с електрошок или с инсулинов шок
Автор: varg1 Категория: Други   
Прочетен: 604 Коментари: 0 Гласове:
8

Последна промяна: 30.10.2014 23:40

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Електроконвулсивната терапия, известна като електрошок, е спорно психиатрично лечение, при което по време на процедурата внимателно контролирано количество електрически ток преминава през мозъка за лечение на симптоми, свързани с някои психични разстройства.

Електрическият ток произвежда епилептичен припадък за облекчаване на симптоми, свързани с психични заболявания като депресивно разстройство, биполярно разстройство, шизофрения, остра психоза и кататония. Начинът на действие на електрошока е неизвестен.

Електроконвулсивната терапия се използва заедно с анестезия, мускулни релаксанти и кислород за производство на леки генерализирани гърчове.

Прекратяване или поддържане на лечението с психиатрични лекарства преди електрошока зависи от вида на медикаментите. Лекарства, които могат да причинят токсичност в комбинация с електрошока, като лития, се преустановяват, а бензодиазепини, които увеличават прага на гърчовете, или се спират, или се прилага бензодиазепинов антагонист при всяка електрошокова сесия.

Дозата и продължителността на стимулирането на електрошоковата терапия зависи от съответния пациент и неговата симптоматика и заболяване.

Нива под терапевтичните дози, вид грешка в дозирането при лечение с електрошок или с инсулинов шок, мога да не са ефективни въпреки появата на гърчове, а дози, значително над прага, особено при двустранен електрошок, излагат пациентите на риск от по-тежки когнитивни увреждания и по-продължителни припадъци, придружени с гърчове, без допълнителни терапевтични ползи.

Прагът на терапевтичните дози на пациента е в зависимост от възрастта и пола, както и от други фактори, като например лекарства.

Лечение с инсулинов шок, известно и като лечение с инсулинова кома, е форма на психиатрично лечение, при което пациентите няколко пъти са инжектирани с големи дози инсулин с цел производство на ежедневни коми в продължение на няколко седмици.

Този вид лечение се е използвал основно за лечение на шизофрения, след като е било заменено с невролептици.

Лечението с инсулинов шок е трудна терапия, която изисква обучен персонал. Пациентите с диагноза шизофрения са избрани въз основа на наличието на добра прогноза и физическа сила, за да издържат на тежкото лечение.

Обикновено инжекции се прилагат шест дни в седмицата в продължение на около два месеца. Дневната доза инсулин постепенно се повишава до поява на кома, при което дозата се изравнява.

След около 50 или 60 коми, или по-рано, ако психиатърът смята, че е постигната максимална, дозата на инсулина бързо се намалява преди спиране на лечението. След инсулинова инжекция пациентите изпитват различни симптоми на понижена кръвна глюкоза: зачервяване, бледност, потене, слюноотделяне, сънливост или безпокойство.

Ако дозата е достатъчно висока, те изпадат в дълбок летаргичен сън и кома. При предозиране, вид грешка в дозирането при лечение с електрошок или с инсулинов шок, може да се появи животозастрашаващо състояние. Възможно е да се появят гърчове.

Тежката хипогликемия е спешен медицински случай, който може да доведе до трайни мозъчни увреждания. Ако кръвната захар е спаднала достатъчно много, дишането или сърдечната дейност на пациента може да спре и да настъпи смърт.



http://medpedia.framar.bg/заболявания/мкб-y634-4/грешка-в-дозирането-при-лечение-с-електрошок-или-с-инсулинов-шок



Гласувай:
8



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: varg1
Категория: Лични дневници
Прочетен: 20189186
Постинги: 18666
Коментари: 10028
Гласове: 71317
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930