Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.08.2011 17:01 - Смартфонът - Част 2 - Как да използваме вградения GPS приемник?
Автор: pitagorid Категория: Технологии   
Прочетен: 37805 Коментари: 4 Гласове:
6

Последна промяна: 21.08.2011 20:19

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Смартфонът - Част 2 - Как да използваме вградения GPS приемник?
В предишния постинг започнах темата -"Смартфонът - Що е това и какво може да се прави с него?" Там се спрях накратко върху тази обширна тема и споделих с вас някои от приложенията на смартфона.
Днес ще ви запозная с неговите екстри - Вградения GPS приемник, магнитния компас и допълнителните възможности на фотокамерата, като оптически уред?
За тези които не знаят какво е GPS приемник, ето кратко описание.
GPS приемниците са устройства, които служат за 3D геопозициониране в точката на стоене, състоящо се от
- Географска дължина - Longitude
- Географска широчина - Latitude
- Надморска височина - Altitude

Геопозиционирането става чрез засичане на сигнали от специални навигационни сателити, които кръжат в около земна орбита. Броят на сателитите е 24 и във всеки момент от всяка точка на Земята се виждат минимум 3 сателита.
Точността на позициониране зависи от няколко фактора.
1. От прецизността на самия приемник.
2. От броя на сателитите, които едновременно се виждат от точката на стоенето.
3. От височината на сателитите над хоризонта.
4. От засенчването на сигнала (силата на сигнала). Засенчване има при наличие на слоести облаци, движение в дълбоки долини, в градове с високи сгради, в гъсти гори с дървета и др.
5. От продължителността на времето за стационарното позициониране.
GPS приемниците, предназначени предимно за навигация, имат точност на позициониране от 2 до 10 м в диаметър. Но това зависи още и от по-горе изброените фактори. Понякога тя може да падне до 100 и повече m в диаметър. Колкото повече сателити се виждат едновременно от точката на стоене, толкова и точността е по-висока. Колкото на по-открито място се намирате, толкова по-прецизно ще се позиционирате.
Професионалните геодезически GPS приемници могат да достигнат точност на позициониране до 2 cm.
И така! Да обобщим.
GPS приемникът е сензор за геопозициониране. Абсолютно всички автомобилни навигатори разполагат с такъв приемник.

Днес почти всички смартфони са снабдени също с такива GPS приемници, някои от които дори с по-голяма точност.
За какво обаче може да ни послужи тази екстра на смартфона?
Малко хора ще оценят неговата полза, но затова пък веднъж разбрали за какво става въпрос, любителите на пътуванията ще останат изненадани от големите възможности на тази тайнствена джаджа.
Първо: Още малко полезна информация.
Когато си купувате смартфон, в неговата спецификация ще видите най-често следното:
"Наличие на GPS - Да."
Често обаче пред съкръщението GPS стои буквата А, т.е A-GPS. Каква е разликата между GPS и A-GPS. На практика няма разлика, що се касае за самия приемник. Буквата А обаче е една допълнителна екстра към приемника на смартфона, която означава следното:
GPS преимникът се нуждае от няколко минути след първоначалното му включване за да се привърже директно от сигналите на сателитите. Когато обаче имате инсталиран мобилен интернет на смартфона, GPS приемника изтегля от мобилната мрежа директно моментното разположение на сателитите и свързването става буквално за секунди. После всичко си оставя "в ръцете" на приемника и няма нужда от мобилна връзка. Това в автомобилните навигатори просто го няма.
Тук трябва да добавя обаче нещо много важно.
Понякога в спецификацията на смартфона за наличието на GPS пише така:
"Да! - GPRS."
Това вече е нещо съвсем различно. Такъв смартфон НЯМА вграден приемник, който да се свързва директно със сателитите. Макар че и този смартфон има възможност да се геопозиционира, това не става чрез сателити, а чрез използването на клетките на мобилната мрежа. И това задължително е съпроводено с пренос на данни и наличие на мобилен интернет. За такъв тип GPRS по-нататък изобщо няма да става дума.
Наличието на GPS приемник още не означава нищо, ако нямате софтуер който да използва данните получени от сателитите.
За щастие такъв софтуер в интернет има в голямо изобилие.
Нека да видим сега какво можете да правите с GPS премника.
Ако смартфона има фотокамера (а това почти винаги е така), в служебната информация на снимката направена с тази камера при включен GPS приемник ще се добави точното географско място, където е направена снимката. Това за мнозина ще звучи неразбираемо, но искам да припомня, че във всяка цифрова снимка е записана служебна информация наречена EXIF Info. Тази информация е най-разнообразна и показва например: кога е направена снимката (дата и час), марка и модел на фотоапарата, скоростта на снимане, стойността на ISO, оптично увеличение и диаметъра на блендата, размера на снимката, разделителната способност, дали е използвана светкавица или не и ред други неща. На снимката направена със смартфона към всичката тази информация ще бъдат добавени и трите геокоординати на точката, от където е направена снимката.
Някой ще каже "И какво от това?" Да наистина. Какво от това, но въпреки всичко тази информация може да ви бъде полезна в бъдеще да си припомните къде точно сте правили тази снимка, така както ще искате да знаете и на коя дата е направена тя. Трябва да кажа, че такава информация върху снимки, направени с нормален цифров фотоапарат, дори той да е от най-висок професионален клас - НЯМА. (Разбира се ако в някой фотоапарат не е вграден GPS приемник, но доколкото знам такава екстра все още не се предлага във фотоапаратите.)
Второто приложение на GPS е доста интересно.
С подходящ софтуер вие можете да сканирате чрез GPS приемника своето местоположение върху земната повърхност през определен интервал от време (най-често през 1 секунда) и да записвате геокоординатите на всяка точка в специален файл наречен GPS трак (пътека). После този файл може да се визуализира върху екрана на компютъра или на самия смартфон с програма изобразяваща карта на земната повърхност, например Google Earth или Open Street Map. Тракера е чудесен помощник при туризъм или пътуване в непозната местност. Също така може да се използва при кросове, ски бягания и други дейности свързани с преместване от едно място на друго. Всеки ще прецени за какво може да използва това приложение.
Трети начин за използване на GPS приемника е да служи като скоростомер. По подобен начин, описан по-горе, става сканиране на местоположението в интервал през една секунда. Така може да се определи моментната скорост с която се движите и направлението на движение - като азимут спряма истинския север. Може да се изчисли дължината на изминатото разстояние от точката на тръгване до точката на пристигане. Да се изчисли разликата в надморските височини. Да се изчисли средната скорост на движение. Върху дисплея на смартфона ще намерите синтезирана информация за всичко описано по-горе. Нещо повече. Можете да включите различни аларми, за превишена скорост например, за достигната надморска височина и т.н. Можете дори да видите за конкретното място часът на изгрева и залеза на Слънцето и Луната. Като добавка можете да видите и фазата в която се намира Луната в даден момент.
Както вече споменах смартфоните притежават и вграден магнитен компас.
Компасът е предимно за ориентиране, но има и една неподозирана възможност. Може да служи като ... металотърсач. Всъщност само да метали, които имат магнитни свойства. Това е възможно, защото GPS приемника може да посочва истинския географски Север, а компасът магнитния Север. Двата "севера" леко се различават в посоката, която за определено място е точно определена. Ако обаче в близост има магнито смущаващи предмети, става допълнително изместване на магнитния север спрямо истинския и това може да послужи за търсене на магнитосмущаващи метали.
Симбиозата между GPS, магнитен компас и фотокамера може да превърне вашия смартфон в мощен любителски геодезичен инструмент. В случая фотокамерата ще служи като оптичен уред за насочване. С подходящо приложение вие ще можете да измервате:
- ъгли спрямо север (азимут),
- височина над хоризонта на отдалечен обект, например небесно тяло,
- разстояния от мястото на стоене до отдалечен обект при условие, че знаете височината на отдалечения обект. Например човешка фигура с височина 175 cm.
- височина на предмети (например блокове, пилони и други недостъпни за измерване тела), при условие че знаете разстоянието да тях.
- наклони на повърхнини.
Ще можете да измервате произволни ъгли върху терена, или да построявате точни прави ъгли.
Смартфонът може да се превърне в превъзходен равнинен нивелир (с "плаващо" мехурче).
Можете чрез оптиката на фотокамерата да установите истинския хоризонт,
Можете да изчисляване затворени площи, описани от геопозиционирани точки засечени чрез GPS приемника. Например за изчислите площта на някой имот.
И още куп други геодезически задачи.
Можете да използвате микрофона на смартфона за измерване на нивото на шума в децибели.
Накрая обаче остава най-мощното приложение на GPS приемника.
Смартфонът може да се превърне в истински автомобилен навигатор с всичките му екстри, присъщи само на професионалните навигатори.
Какво представлява автомобилния навигатор?
Това е специализирано устройство, което при задаване на начална и крайна точка на пътуване, изчислява точния маршрут и ви води завой след завой по пътищата до достигане на целта. Ако нямате посочена крайна точка, то просто ще виждате върху картата къде точно се намирате и как се движите. Такива устройства можете да си купите от много места. В някои автомобили дори има вградени такива устройства. Съществуват десетки марки и модели на специализирани навигатори - Garmin, Mio, TomTom, Privileg и т.н.
Ако притежавате смартфон, такива специализирани устройства стават за вас просто излишни. Нещо повече. Вие можете да превърнете смартфона в навигатор от която си пожелаете марка и да включите към навигатора и редица други усъвършенствания, които на специализираните GPS навигатори не можете.
За да стане смартфонът прекрасен автомобилен навигатор са необходими три неща.
Първо: Наличие на GPS приемник.
Второ: Специализиран софтуер да навигация.
Трето: Навигационна карта (карти).

Първото вие безусловно го имате
Специализирания софтуер можете да си го изтеглите свободно или срещу минимално заплащане от интернет.
Третото е малко по-трудно за набавяне, но и тук има огромни възможности.
Картите се изготвят специално за конкретния навигационен софтуер. Например за Garmin, за Mio и т.н. Те биват два вида. Рутиращи и нерутиращи. Рутиращите ви посочват точно пътя по който трябва да минете за да стигнете до целта. Нерутиращите само ви показват точно къде се намирате в момента или описват трака (пътеката) по който се движите, както ви обясних вече по-горе.
Рутиращите карти обикновено се закупуват и се инсталират върху флаш паметта на смартфона, заедно със съответния софтуер. Нерутиращите могат да се намерят в интернет и безплатно. Трябва да знаете също, че картите могат да бъдат във варианти онлайн или офлайн. Онлайн картите не се съхраняват върху паметта на смартфона, но това изисква да имате постоянен мобилен интернет. А това както вече предупредих става чрез мобилната мрежа за пренос на данни и е съпроводено с трафик, който се заплаща и то не много евтино. За да сте независими от мобилния интернет, най-добре е картата да е офлайн и да е записана върху паметта на смартфона. Качествените карти изискват огромно количество памет. Пълната карта на Европа например е с размер около 2 GB. Подробна карта само на България е около 150 MB.
Без да влизам в повече подробности ще кажа, че аз лично използвам смартфон с ОС Андроид 2.1. За него си намерих навигационен софтуер iGO Му way 8.3 с подробни офлайн карти. Върши чудесна работа за която дори не съм предполагал. Захвърлих окончателно специализираното Garmin устройство, което използвах до сега. iGO е много точен и прецизен навигатор. Офлайн картите са за цяла Европа включително България, Турция, Русия, Украйна, Беларус и всички останали страни от Балканския полуостров. Изчислява маршрутите много точно по 4 различни критерия (бърз, най-кратък, най-икономичен и най-лесен). Има гласова навигация на български с четири различни гласа, огромна база данни с обекти, в това число полицейски камери и ограничения на скоростта по пътищата (включително и за България). Картата е семпла, но много подробна и точна. Без излишни подробности, като вида на ландшафта или изолинии за надморска височина. Абе с две думи - Изпипана работа. Картите се заплащат, но са несравнимо по-евтини от тези на Garmin например.
Може да се намерят още много приложения на смартфона и специално на GPS приемника, но мисля, че това е достатъчно.
До нови срещи



Гласувай:
6



1. barborok - преди година подарих на приятелката ми нокиа 5800
21.08.2011 13:17
след това го хакнах и първата ми работа ми беше да и сложа : гармин, том-том, нави, руут 66, смарт ту го, ай го, гоуман... и още няколко навигации за които не се сещам сега. Това е много добра екстра ... вервайте ми , обаче до ден днешен тя ми звъни и ме пита "аве мило влез в мапбеге и ми кажи този адрес.... къде се намира ..." :( като дадеш на индианец картечница и можеш да очакваш много инциденти...:)
цитирай
2. анонимен - От 2008 има сапунерки с вграден gps. ...
29.04.2012 16:12
От 2008 има сапунерки с вграден gps. Предимно камери за туристи да знаят къде са ходили.
цитирай
3. анонимен - Измерване на надморска височина?
05.06.2012 21:39
Здравейте,
Искам само да Ви попитам дали можете да ми помогнете. Имам Nokia N9 от скоро и искам да разбера дали мога с нея да измервам надморска височина, по-точно разлика във височината точността не е от такава важност. Признавам си, че съм на Вие с тези технологии :))) Ще Ви бъда благодарна ако ми помогнете.
цитирай
4. pitagorid - До#3
05.06.2012 22:14
Ако Nokia N9 има вграден GPS приемник, не би трябвало да има причина да не можете да измервате надморска височина. За целта трябва да имате инсталирана програма която да обработва данните от спътниците. Много е важно и с каква операционна система е екипиран смартфона. Обикновено нокиите са с операционна система Симбиан. Но нямам информация точно тази Нокиа с каква ОС е екипирана. Другите марки GSM използват ОС - Андроид. Каква програма ще си инсталирате зависи именно от операционната система. Не мога да ви дам конкретни съвети, но ако както казвате че сте на Вие с тези технологии, не би трябвало да се затрудните за да си издирите такава програма от интернет.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: pitagorid
Категория: Други
Прочетен: 3332200
Постинги: 158
Коментари: 1059
Гласове: 3831
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031